Lastfördelningssystem, laddbox och externa förbrukare där en energimätare registrerar systemets totala förbrukning: Spelsberg

Lastfördelningssystem, laddbox och externa förbrukare där en energimätare registrerar systemets totala förbrukning

Summan av alla laddströmmar i ett DLM-nätverk får inte överstiga nätanslutningskabelns kapacitet. En nätanslutnings aktuella totala last registreras med en extra extern energimätare. Den koordinerande laddboxen kommunicerar med den externa mätaren via Modbus TCP och kontrollerar regelbundet den totala förbrukningen. Mätaren måste därmed vara utrustad med ett Ethernet-gränssnitt och kunna kommunicera med TCP/IP-protokoll. Koordinatorn reglerar de enskilda laddströmmarna så att totalförbrukningen inte överstiger den inställda strömbegränsningen för nätanslutningen. Användningen måste vara känd och mätaren monteras på korrekt position i det lokala, privata strömnätet för registrering av den totala förbrukningen.

Till listan över kompatibla energimätare.

Parameterkonfiguration

För att den dynamiska laststyrningen ska kunna konfigureras måste alla laddstationer vara anslutna till samma nätverk. Via en switch och det statiska Ethernet kan laddboxarna bilda ett eget nätverk utan extern åtkomst. Mer information om nätverksintegrering hittar du här. För att konfigurera öppnar du appen och går till ”System” - ”Inställningar”. Öppna ”Avancerade inställningar” och visa ”Expertinställningar”. Välj nu ”Dynamisk laststyrning (DLM)”. Definiera en laddstation per laddningsfördelare som DLM-koordinator, vilken har i uppgift att koordinera DLM-laddpunkterna.

Följande parametrar måste ställas in i DLM-koordinatorn, medan enbart de markerade parametrarna ska ställas in i de enskilda laddpunkterna. Parametrar utan inställningsanvisningar kan ignoreras för det här användningsområdet.

Parameteröversikt DLM

Appens parametrar

Inställning

DLM-roll som koordinator/laddpunkt

Välj DLM-koordinator för koordinatorn

För laddpunkterna rekommenderas
DLM-laddpunkt (Automatisk identifiering)

DLM-nätverks-ID

Ange valfritt tal, t.ex. 1 (ID måste vara identiskt i koordinatorn och alla laddpunkter)

DLM-koordinatoranslutning

DLM-koordinatorns IP-adress

Antal identifierade DLM-laddpunkter

Information i koordinatorn för kontroll av hur många laddpunkter som är anslutna till koordinatorn

Laststyrning efter fördelningscentralens strömbegränsning L1/L2/L3 [A]

Detta värde måste ställas in och beror på vilken märkström säkringen för laddningsfördelaren har i fördelningscentralen.

Strömbegränsning för nätanslutning L1/L2/L3 [A]

Detta värde måste ställas in och motsvarar strömbegränsningen för byggnadens nätanslutning (märkström för huvudsäkringen på byggnadens matarledning)

Maximal laddström som kan fördelas L1/L2/L3 [A]

Inställning av tillgänglig ström som ska fördelas mellan de anslutna elbilarna (≤ Laststyrning efter fördelningscentralens strömbegränsning)

Undre strömbegränsning för nätanslutning [A]

Minsta ström som laddningen i varje laddstation inte ska underskrida (min. 6 A)

Strömbegränsning vid anslutningsfel [A]

Strömbegränsning för varje laddpunkt om anslutningen till DLM-koordinator bryts.

Mätarstöd för externa laster

Aktiverad

Extern mätare

Välja typ av inbyggd mätare

IP-adress för den externa Modbus TCP-mätare

Här måste en statisk IP-adress för den externa mätaren sparas.

Denna IP-adress måste även sparas i mätaren och DHCP-läget för mätaren ska stängas av (se mätarens handbok). Vid behov måste inställningar göras i nätverksroutern, så att mätaren har en statisk IP-adress som alltid är samma.

Port för extern Modbus TCP-mätare

502 (Standard – reserverad för Modbus)

Återställning av DLM-laddpunktsdatabas

Valbart: Välj ”Radera” i DLM-koordinatorn om t.ex. en laddpunkt har lämnat systemet och databasen ska återställas

Undvik obalanserad last

Aktivera

Gräns för obalanserad last [A]

t.ex. 16 A

Säkerhetsmarginal för extern last L1/L2/L3 [A]

IT-strömnät i DLM

Använd strömförskjutning i DLM vid ingång för solenergi

Strömförskjutning vid extern ingång för solenergi L1/L2/L3[A]

Logikbeteende hos extern ingång för solenergi

Anslutningstyp för extern mätare

Välj matningspunkt

När NFC-överföringen av parametrarna till laddboxen är slutförd startar laddboxen om. DLM-systemet är nu färdigkonfigurerat och aktivt.

Lägg till produkt i bevakningslistor

Befintliga bevakningslistor

Ny bevakningslista

organisera bevakningslista